BIM Ne demek ?
BIM ne demek? Bina Bilgi Modellemesi (BIM)-Building Information Modeling, binaların tasarlanma, inşa edilme ve bakımının yapılmasında devrim yaratan bir teknolojidir. Bu hızlı kılavuz, BIM’in ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve hem üreticiler hem de tasarımcılar için neden önemli olduğunu araştırmaya ve geliştirmeye devam etmektedir.

BIM: İnşaat sektöründe dijital bir devrim
Bina Bilgi Modellemeye (BIM) geçiş, on yıldan fazla bir süre önce “erken benimseyenler” aracılığıyla yayılmaya başladı. Günümüze hızlı ilerleyin ve dünya genelinde milyonlarca aktif BIM kullanıcısı var. Peki bizi çok sevdiğimiz çizimleri bir kenara bırakıp BIM teknolojisini benimsemeye iten şey neydi?
1900’lerde, inşaat tasarımı yavaş yavaş elle çizilmiş planlardan bilgisayar destekli tasarıma (CAD)(bkn CAD nedir) doğru gelişmeye başladı. Bilgisayar, çizim yönetimini kolaylaştıran ve görselleştirme sürecini iyileştiren standart bir uygulama haline geldi.
Bununla birlikte, bu çizimler hala öncelikli olarak görsel temsillerdi ve bu da ortak çalışmayı ve inşaat projesi bilgilerini paylaşmayı zorlaştırıyordu. BIM’in başlangıcı ve icadı bu boşluğu doldurdu ve inşaat sektörünü Bilgi Çağına itti.

İnşaat Yapım işlerinde BIM ne demek?
Mimarlar ve inşaat mühendisleri, Revit (Autodesk), MicroStation (Benley) ve Graphisoft Archicad, Allplan, Arcadiasoft ve Vectorworks (Nemetschek Group) gibi yazılımları kullanarak eksiksiz ve tam malzemeli olarak bir binanın 3B modellerini oluşturmak için BIM’i kullanır.
Ancak BIM bir tasarım veya görselleştirme aracı değildir. Paylaşılan bir veri modelinin oluşturulmasını sağlayan bir süreçtir. Bu model tüm ilgililer için mevcuttur; binanın tasarımcılarından inşaat şirketine ve nihayet mülk sahipleri ve yöneticilerine kadar.
Bu modeller ayrıca binanın yaşam döngüsü ve beklenen bakım gereksinimleriyle ilgili bilgileri de içerebilir. Zaman planlaması (4D), maliyet tahminleri (5D) ve sürdürülebilirlik (7D) gibi bilgiler BIM modellerine ek boyutlar getirir.
BIM İle Çalışmak
BIM ile çalışmak, tüm yapı elemanlarının, BIM modelini oluşturmak için yazılımda kolayca indirilebilen ve kullanılabilen dijital bir formatta (BIM içeriği olarak adlandırılan) mevcut olmasını gerektirir. Çoğu BIM içeriği şu anda genel kapı, pencere, tuvalet, lamba vb. modellerinden oluşmaktadır. Ancak bunlar, yapım süreci için herhangi bir katma değer üretmeden yalnızca eski iki boyutlu çizimlerin yerini alır.
Yalnızca ürünlerin fiziksel özelliklerini temsil etmekle kalmayıp aynı zamanda ürün bilgileri, kurulum talimatları, enerji tüketimi, eko-etiketler, işletme maliyetleri gibi diğer önemli verileri de içeren, üreticiye özel BIM içeriği olarak adlandırılan şeye artan bir ihtiyaç vardır.
BIM size nasıl yardımcı olabilir?
Bir BIM projesinin ilk aşamalarında, işbirlikçi bir ekip kurulur. Geliştirilen tasarım bilgilerinin koordineli olmasını sağlamak için süreç ve bilgi yapılarını kabul eder ve inşaat ve işletme aşamalarında yer alanlar için maksimum fayda sağlar. Projenin daha sonraki bir aşamasında yer alacak olanların (üreticiler veya müşterinin FM ekibi gibi) katılımı, bu başlatmaya büyük ölçüde yardımcı olabilir.
Proje inşaat aşamasına girerken, geliştirilen bilgiler daha verimli planlamak ve inşa etmek için kullanılabilir. Tasarımda revizyonların gerekli olduğu durumlarda, herhangi bir değişiklik, üzerinde anlaşılan süreci şeffaf ve kayıtlı bir şekilde takip edebilir.
Son olarak, inşaat projesi tamamlandığında ve kullanım aşaması başladığında, modellenen bilgiler inşa edilen varlığı işletmek için kullanılabilir. Varlığın performansıyla ilgili gerçek zamanlı bilgiler, yerleşik varlığın belirli yönlerinin bir “dijital ikiz” eşdeğeri olacak şekilde modellenir.
BIM standartları nelerdir?
BIM bilgi yapılarını ve süreçlerini uluslararası düzeyde tanımlayan bir dizi standart vardır.
Bilgi yapıları:
ISO 16739-1:2018 – ‘İnşaat ve tesis yönetimi endüstrilerinde veri paylaşımı için Endüstri Temeli Sınıfları (IFC) – Bölüm 1: Veri şeması’.
ISO 12006-2:2015 – ‘Bina inşaatı – İnşaat işleriyle ilgili bilgilerin organizasyonu – Bölüm 2: Sınıflandırma çerçevesi’. Bu standardın Birleşik Krallık Ulusal Önsözünde, Birleşik Krallık BIM için sınıflandırma sistemi olarak Uniclass 2015 listelenmektedir.
ISO 23386:2020 – ‘İnşaatta kullanılan yapı bilgisi modelleme ve diğer dijital süreçler – Birbirine bağlı veri sözlüklerinde özellikleri tanımlama, yazma ve sürdürme metodolojisi’. NBS’de, NBS Source platformunda üreticilerle bilgi yapılarını modellerken bu çerçeveyi takip ediyoruz.
Süreçler:
İngiltere BIM Çerçevesi – ISO 19650 serisi standartlar, BIM sürecini uluslararası olarak tanımlar. Bunların temeli İngiltere PAS 1192 standart serisindeydi. Birleşik Krallık BIM Çerçevesi web sitesinde bu standartlar hakkında daha fazla bilgi ve kapsamlı ücretsiz kullanımlı rehberlik kaynakları bulunmaktadır.
BIM boyutları nelerdir?
BIM Dimensions( bkn BIM Boyutları nedir?) yani BIM boyutları, iki boyutlu veya üç boyutlu modelleme geometrisi arasında ayrım yapma ihtiyacından gelişmiştir. Bu, çizim tahtalarından ilk 2B CAD sistemlerine ve 3B modelleme paketlerine geçerek modelleme evriminin bir parçası olmuştur.
Bu modellemeye başka yönler eklemek, proje ekiplerinin modellemek için hangi bilgileri belirlediklerini anlamalarına yardımcı olabilir. 4D, yaygın olarak “inşaat dizilerini modellemek için planlama bilgilerini modelleme” olarak bilinir. 5D, ‘finansal maliyet ekleme’ olarak bilinir. Bunun ötesinde çok az uluslararası fikir birliği var ve muhtemelen maliyet bir “boyut” değil – sadece daha fazla bilgi alanı.
uluslararası standartlarda bu boyutlara tipik olarak atıfta bulunulmamaktadır. Belirli bilgilerin modellenmesi gerekiyorsa, bu bilgilerin tam olarak ne olduğu konusunda net olmak 5D, 6D veya 7D gibi terminoloji kullanmaktan çok daha iyidir.
BIM nesnesi nedir?
Bir BIM nesnesi birçok şeyin birleşimidir.
Ürünü tanımlayan ayrıntılı bilgi ve ürünün fiziksel özelliklerini temsil eden geometridir. Nesneye tanınabilir bir görünüm ve algılama bölgeleri gibi davranış verileri veren görselleştirme verileri, nesnenin konumlandırılmasını veya ürünün kendisi ile tam olarak aynı şekilde davranmasını sağlar. İki temel nesne türü vardır: bileşen ve katmanlı. Bileşen nesneleri, sabit geometrik şekillere sahip yapı ürünleridir (pencereler, kapılar, kazanlar vb.). Katmanlı nesneler, sabit bir şekli veya boyutu olmayan yapı ürünleridir (halı, çatı, duvar ve tavan gibi).

Spesifikasyonlar BIM sürecine nasıl uyar?
Spesifikasyonlar, BIM sürecinin büyük bir parçasıdır. Yerleşik varlığın tasarımına dahil olan her disiplinin gereksinimlerini belirlemesi gerekir. Proje zaman çizelgesi boyunca, bu spesifikasyon bilgisi, gerekli performans sonucunun bir tanımından, bu performansı karşılayan sistem ve ürünlerin kuralcı bir çözümüne kadar gelişmelidir. Son olarak, bu spesifikasyonlar inşaat aşaması boyunca güncellenmelidir, böylece müşteri devir sırasında bir dizi kayıt spesifikasyonu alabilir.
Bu bilgiler standart bir yapıya yazılmalı ve herhangi bir 3B modeldeki ve ilgili veri tabanlarındaki bilgilerle koordine edilmelidir.
BIM’in geleceği nedir?
Sektörün öncüsü yenilik yapmaya devam edecek. Yıllık NBS dijital anketlerimiz, bulut bilişim, Nesnelerin İnterneti, Blockchain, yapay zeka ve modern inşaat yöntemlerinin yükselişte olduğunu gösteriyor.
Bununla birlikte, endüstrinin çoğunluğu için gelecek, mevcut bilgi yapılarını ve süreçlerini ‘olağan iş’ haline getirmekle ilgilidir. Bunlar temel olarak eğitim, öğretim ve kültürel zorluklardır. Ancak teknoloji de yardımcı olabilir. Platformlar olgunlaştıkça, verilerin yapılandırılması, verilerin sınıflandırılması ve dosyaların adlandırılması gibi manuel görevler otomatik hale getirilecektir. Bu, yapıyı ve süreci güçlendirecek ve BIM’i hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
Gelecekte, inşa edilmiş varlıkların tasarımına ve inşasına paralel olarak ortaklaşa geliştirilen altın bir bilgi dizisi olacaktır. Bu, neyin inşa edildiğinin bir kaydı olacak ve varlığın nasıl performans gösterdiğine dair bir kayıt geliştirecektir. Müşteri mülkü – ve hatta ulusal – sınırlar boyunca, bu zamanla karar vericilerin daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir yapılı çevre oluşturmak için sürekli iyileştirmelerine yardımcı olan “büyük veri” olacaktır.